Coronahulp

De actie voor kleine coronahulp is op 1 juli 2020 afgerond. In het persbericht hieronder lees je er meer over.

17.394 euro voor 71 kleine corona-acties

Maar liefst 71 kleine acties hebben de afgelopen corona-tijd voor veel gezelligheid, hulp en aandacht gezorgd in Leiden en omringende gemeenten. Het Druckerfonds heeft daarvoor in totaal 17.394 euro geschonken.

Het H.L. Druckerfonds geeft geld aan initiatieven die het in Leiden en omstreken zorgzamer en gezelliger maken, bedoeld voor mensen die het goed kunnen gebruiken. Toen Corona ons trof, bedacht het bestuur van het fonds dat ze vooral kleine, fijne acties moest steunen, en dat dat snel en makkelijk moest kunnen. “Want veel mensen wilden ‘iets doen’ en dat hoefde geen duizenden euro’s te kosten. Met een mini-plan voor maximaal 250 euro kon je vaak al binnen een dag aan de slag”, vertelt bestuurslid Lars van Wezel. 

Puzzelbibliotheek

Lars heeft met mede-bestuursleden Birgit Wildenburg en Gosse Offringa dagelijks beoordeeld welke initiatieven geld kregen. “Veel acties gingen om plantjes, cupcakes, ijsjes en kaartjes voor zorgverleners en zorgontvangers. En voor mij sprongen een paar acties er echt uit. Verzoekplaatjes draaien met een mobiele platenspeler, de educatieve spel- en knutselpakketjes voor de allerjongsten, techniek-thuiswerkpakketten voor de wat oudere kinderen, materialen voor een puzzelbibliotheek, een springkussen voor de kinderen van Rosa Manus, beltegoed en mondkapjes voor dak- en thuislozen en de speciale Corona-editie van de wijkkrant Maredijk.” Helemaal bijzonder was een tekenaar die aan-huis-portretten maakte om mensen blij te maken en daarvoor de materiaalkosten van het fonds kreeg. “Zij kreeg van velen toch vrijwillig betaald en besloot de bijdrage weer terug te geven. Hartverwarmend,” vindt Lars.

Gosse is de secretaris van het Druckerfonds: “De aanvraagprocedure was een geoliede machine van aanvraag, beslissing, overmaken. Vaak hadden mensen al binnen 24 uur het geld binnen.” In de korte tijd dat de actie liep, van 1 april tot 1 juli, deden 94 mensen een aanvraag, waarvan 71 een bijdrage kregen.

In 2019 125.000 euro voor projecten

Het H.L. Druckerfonds is een lokaal vermogensfonds dat bestaat sinds 1989. Het fonds heeft een vermogen van zo’n 1,8 miljoen euro en bezit drie winkelpanden op de Haarlemmerstraat. De opbrengsten van dat belegde vermogen en de ontvangen huur geeft het fonds aan initiatieven in Leiden en omgeving die ten goede komen aan mensen die het minder makkelijk hebben. Dat gaat om grote projecten, zoals het in 2019 geopende Leidse Boontjes, een leer-werkrestaurant, onder meer voor jongeren die dreigen af te glijden. Of speeltoestellen voor kinderen met een lichamelijke handicap in de Natuurspeeltuin in Leiderdorp, een theatervoorstelling in de wijk, een grote corona-bijdrage voor de voedselbank of voor woningen voor ex-detineerden. En soms zijn de projecten kleiner, zoals een feest voor GGZ-cliënten of een ontmoetingsmaaltijd in de buurt. In 2019 ging het om 125.000 euro voor 41 projecten. (Lees meer in het jaarverslag over 2019)

De Corona-actie is afgelopen, maar goede plannen zijn altijd welkom bij het fonds. Hier staat alle informatie voor het doen van een aanvraag.